21 Март-Светски ден на поезијата


21.03.2024

Одлуката 21 Март да се прославува како Светски ден на поезијата била усвоена во Париз во 1999 година. Оттогаш, овој ден се прославува со книжевни собири низ целиот свет од страна на поетите кои испраќаат пораки во чест на стиховното творештво.
Во таа чест ги објавуваме првонаградените песни од наградниот конкурс организиран по повод 80 години од смртта на Стефан Хаџи Тефов-Феткин.