На 29 јуни 1900 година, во Лион е роден францускиот писател Антоан де Сент-Егзипери


29.06.2021

Во 1929 година, тој го објави своето прво дело „Авијатичарот“. „Малиот принц“ е неговото најпознато книжевно достигнување. Тоа е дел од лектирните изданија кај нас, книга за деца, но и за возрасни . Тој го објави „Малиот принц“ во 1943 година.
Во спомен на Антоан де Сент-Егзипери да се потсетиме на дел од наследството што ни го остави:
“Човек може да види само со срцето. Суштината не може да се види со очите”.
„Човекот е осамен дури и меѓу луѓето“.
„Возрасните се навистина чудни.
“Ако сакам да видам пеперутки, треба да отворам две-три гасеници”
“Времето што си го изгубил за твојата роза, ја прави толку важна”.
Починал на 31 јули 1944 летајќи над Средоземното Море, тој е еден од најпознатите француски писатели за деца, поет, воздухопловец и репортер