150 години од раѓањето на Гоце Делчев

150 години од раѓањето на Гоце Делчев

Оваа година се навршуваат 150 години од раѓањето на Гоце Делчев, по тој повод ве потсетуваме на лектрата за V одд. и ви препорачуваме да ја прочитате книгата “Гоце Делчев” од Ванчо...
На денешен ден роден е Антон Павлович Чехов

На денешен ден роден е Антон Павлович Чехов

Антон Павлович Чехов роден е во градот Таганрог на 29 јануари 1860 година, а умрел 15 јули 1904 година, во Баденвејлер (Јужна Германија). Погребан е во Москва Aнтон Павлович Чехов е претставник на рускиот натурализам. Роден е во Таганрог на брегот на Азовското Море,...
Григор Прличев

Григор Прличев

Григор Прличев е роден на 18 јануари 1830/31 година во Охрид, а починал на 6 февруари 1893 година. Татко му починал кога тој бил шестмесечно бебе, па грижата за семјството паднала врз мајка му. Неговиот дедо го научил да чита уште на четиригодишна возраст од некој...
На денешен ден 1628 година роден е Шарл Перо автор на Црвенкапа

На денешен ден 1628 година роден е Шарл Перо автор на Црвенкапа

На денешен ден 1628 година роден е Шарл Перо автор на Црвенкапа која добро ја знаат и најмладите и повозрасните, но секогаш е убаво да се препрочита и слушне како некој ви ја прераскажува Станува збор за девојче наречено Црвенкапа, по црвената наметка што ја носи....