На денешен ден во Кавадарци е роден Лазо Каровски

На денешен ден во Кавадарци е роден Лазо Каровски

На денешен ден во Кавадарци е роден Лазо Каровски — (17 февруари 1927 во Кавадарци — 2 февруари 2000 во Скопје) Еден е од првите македонски поети по ослободувањето, романсиер, детски поет, литературен историчар и фолклорист. По завршувањето на гимназијалното...
Активности во Библиотека „Феткин“ по повод Св. Трифун

Активности во Библиотека „Феткин“ по повод Св. Трифун

По повод Свети Трифун денес во Библиотека “Феткин” секој посетител ќе може да проба Тиквешка Раванија подготвена по рецептите од нашите баби со природен Тиквешки маџун. На ова мало парче земја низ годините народот создавал големо богатство. Едно од...
210  години од раѓањето на Чарлс Дикенс автор на романот Оливер Твист

210 години од раѓањето на Чарлс Дикенс автор на романот Оливер Твист

На 7 февруари 2022 година, се одбележува 210 годишнината од раѓањето на Чарлс Дикенс (1812-1870), еден од најзначајните британски писатели на 19 век и критичар на општествената неправда на викторијанската ера. Чарлс Дикенс е роден во Лендпорт кај Портсмаут на 7...
150 години од раѓањето на Гоце Делчев

150 години од раѓањето на Гоце Делчев

Оваа година се навршуваат 150 години од раѓањето на Гоце Делчев, по тој повод ве потсетуваме на лектрата за V одд. и ви препорачуваме да ја прочитате книгата “Гоце Делчев” од Ванчо...