Наградата стигна во вистинските раце

Наградата стигна во вистинските раце

Конечно наградата стигна во вистинските раце. Ученичката Софија Ставрова од подрачното училиште во с. Курија, освои второ место на литературниот конкурс по повод 8 Март. Софија од оправдани причини не можеше да присуствува на доделувањето на наградите, па затоа денес...
Во чест на Св. Кирил и Методиј

Во чест на Св. Кирил и Методиј

Во предвечерието на Денот на сесловенските просветители на сите просветни работници им го Честитаме 24 мај, Ден на сесловенските просветители Св. Кирил и Методиј. Денот на сесловенските просветители е ден кога им оддаваме почит на двајцата солунски браќа – Светите...
Роденден на Пипи Долгиот Чорап

Роденден на Пипи Долгиот Чорап

Швеѓаните денес го слават 75-от роденден на најпознатиот имагинарен лик кој потекнува од нивната земја. Зошто Пипи Долгиот Чорап е една од најчитаните детски книги досега и е инспирација за толку многу генерации ширум светот? Тоа се случило во Шведска во 1941 година...
23-ти април Светски ден на книгата и авторските права

23-ти април Светски ден на книгата и авторските права

Светот денеска (23 април) како симболичен датум во светската книжевност го одбележува Светскиот ден на книгата и авторското право, а во чест на двајцата великани на светската книжевност Вилјам Шекспир и Мугуел де Сервантес кои со своите дела го задолжија човештвото....