Одбележување на Меѓународниот ден на Ромите

Одбележување на Меѓународниот ден на Ромите

По повод одбележувањето на Меѓународниот ден на Ромите 8-ми Април, во просториите на Библиотека Феткин Кавадарци ученици претставници од училиштето СУГС Шаип Јусуф од Шуто Оризари Скопје, во соработка со Средното училиште „Ѓорче Петров“ – Кавадарци и...
Денес во нашата библиотека наидовме на интересна приказна.

Денес во нашата библиотека наидовме на интересна приказна.

Денес во нашата библиотека наидовме на интересна приказна. Carsten Schepers е германец од Берлин кој што пред 4 години решил да го пропешачи светот. Од Берлин преку Белгија, Луксембург, Франција, Андора шпанија Португалија и потоа цел Балкан, има поминато повеќе од...
Нацртај омилен лик од детска книга

Нацртај омилен лик од детска книга

По повод распишаниот ликовен натпревар : „Нацртај омилен лик од детска книга“, ги доделивме Благодарниците на сите учесници и им подаривма книга. На најдобрите им доделивме бесплтно членство. Во категорија 1 до 5 одд. 1. Ева Наќова IV одд 2. Јана Баснаркова IV одд Во...
2 април – Светски ден на детската книга

2 април – Светски ден на детската книга

По повод 2 Април Светскиот ден на детската книга и роденден на Ханс Кристијан Андерсен , библиотека” Феткин ” ги повикa учениците од 1 до 9 одделение да го нацртаат омилениот лик од детска книга. Пристигнаа прекрасни цртежи со ликови од Снежана, Пинокио...
На денешен ден роден е Борисав Бора Станковиќ

На денешен ден роден е Борисав Бора Станковиќ

На денешен ден роден е Борисав Бора Станковиќ (Врање, 31 март 1876 — Белград, 22 октомври 1927) .Бил раскажувач, романсиер, драматичар и едан од најзначајните писатели на српскиот реализам. На српската книжевна сцена се пробил дури со збирката раскази „Од старото...