Одбележување на 21 Март- Светски ден на поезијата

Одбележување на 21 Март- Светски ден на поезијата

“Најубавите песни напишани и испеани за жената” По повод Светскиот ден на поезијата 21 Март, ЈОУ Библиотека “Феткин” и СОЗШУ “Ѓорче Петров” ја продолжуваат долгогодишната сoработка во организирање и реализирање заеднички културни...
21 ФЕВРУАРИ – МЕЃУНАРОДЕН ДЕН НА МАЈЧИНИОТ ЈАЗИК

21 ФЕВРУАРИ – МЕЃУНАРОДЕН ДЕН НА МАЈЧИНИОТ ЈАЗИК

Со поддршка од УНЕСКО, на 21 февруари секоја година се одбележува Меѓународниот ден на мајчиниот јазик со цел да се прослават повеќе од 6000 различни јазици кои се зборуваат во светот денес. Меѓународниот ден на мајчиниот јазик е ден за промовирање на лингвистичката и...
На денешен ден во Кавадарци е роден Лазо Каровски

На денешен ден во Кавадарци е роден Лазо Каровски

На денешен ден во Кавадарци е роден Лазо Каровски — (17 февруари 1927 во Кавадарци — 2 февруари 2000 во Скопје) Еден е од првите македонски поети по ослободувањето, романсиер, детски поет, литературен историчар и фолклорист. По завршувањето на гимназијалното...
Активности во Библиотека „Феткин“ по повод Св. Трифун

Активности во Библиотека „Феткин“ по повод Св. Трифун

По повод Свети Трифун денес во Библиотека “Феткин” секој посетител ќе може да проба Тиквешка Раванија подготвена по рецептите од нашите баби со природен Тиквешки маџун. На ова мало парче земја низ годините народот создавал големо богатство. Едно од...