Новости и соопштенија

Библиотека “Феткин” во соработка со Општина Кавадарци го отпочна празнувањето на празникот “Св.Трифун” со поетско читање “Вино и поезија”

Библиотека “Феткин” во соработка со Општина Кавадарци го отпочна празнувањето на празникот “Св.Трифун” со поетско читање “Вино и поезија”

Библиотека "Феткин" во соработка со Општина Кавадарци го отпочна празнувањето на празникот "Св.Трифун" со поетско читање "Вино и поезија". Гости на вечерта беа претставници од збратимениот град Бољевац, Република Србија, а се служеше вино од винаријата "МГ"...

read more
90 Години од раѓањето на Кузман Шапкарев

90 Години од раѓањето на Кузман Шапкарев

Кузман Анастасов Шапкарев е роден на 1 февруари 1834 година во Охрид, во семејство на бедни и неписмени родители. Мајка му, Марија Стрезова, била таа што ќе инсистира да го школува Кузмана, па дури со свој труд заработувала за да му обезбеди средства. Основното...

read more
Димитар Миладинов

Димитар Миладинов

На денешен ден 23 Јануари 1862 година, почина Димитар Миладинов македонски народен преродбеник, поет, учител, публицист, собирач на народни умотворби, основач на македонската етнографија. Неговата поезија е со изразит лирски темперамент, а неговото творештво се состои...

read more
Константин Миладинов

Константин Миладинов

Константин Миладинов е роден во Струга 18 Јануари 1830 година. Се школувал во родниот град и во Јанина, а дипломирал филологија во Атина. Работел како учител за краток период, а потоа заминал во Русија, каде што започнал со универзитетски студии во 1857 година....

read more
Среќни Празници ви посакува тимот на Библиотека Феткин Кавадарци

Среќни Празници ви посакува тимот на Библиотека Феткин Кавадарци

Ако здравјето е најважно, среќата најпотребна а љубовта неопходна. Искрено Ви посакуваме сево ова да биде дел од вашиот живот во Новата година! Среќни Празници ви посакува тимот на Библиотека Феткин...

read more
102 години по раѓањето на Блаже Конески

102 години по раѓањето на Блаже Конески

БЛАЖЕ КОНЕСКИ е најзначајната фигура на македонскиот 20ти век. Филолог, поет, прозаист, есеист, литературен историчар, преведувач, професор на Филозофскиот факултет во Скопје, академик - прв претседател на МАНУ. Тој е еден од кодификаторите на современиот македонски...

read more
Нека ни е честит и за многу години големиот празник – Свети Климент Охридски!

Нека ни е честит и за многу години големиот празник – Свети Климент Охридски!

Ликот и делото на Свети Климент Охридски е силно врежано во македонската историја и паметење. Неговата мисија за описменување имаше за цел да се спротивстави на однародувањето и асимилацијата. Мисијата на Свети Климент Охридски треба да е поука за сите генерации дека...

read more
Библиотека Феткин Кавадарци претставувана од Директорот Петар Гурев,потпиша меморандум за соработка со Здружението на одделенски наставници „Учител“

Библиотека Феткин Кавадарци претставувана од Директорот Петар Гурев,потпиша меморандум за соработка со Здружението на одделенски наставници „Учител“

Денес Библиотека Феткин Кавадарци претставувана од Директорот Петар Гурев,потпиша меморандум за соработка со Здружението на одделенски наставници „Учител“ кое го претставуваше еден од основачите на здружението, Сандра Колева. На состанокот освен потпишување на...

read more

Контакт

043/413-099
fetkinkav@t-home.mk

Директор, Петар Гурев

Адреса

7-ми Септември, бр.1
Кавадарци
1430
Р.С. Македонија
Локација

Работно време

Понеделник   08:00 - 19:00
Вторник           08:00 - 19:00
Среда               08:00 - 19:00
Четврток         08:00 - 19:00
Петок               08:00 - 19:00
Сабота              /
Недела             /

 

Следете не