На денешен ден, 13 април 1906 година во Стар Дојран, роден е Антон Панов — истакнат македонски драмски писател

На денешен ден, 13 април 1906 година во Стар Дојран, роден е Антон Панов — истакнат македонски драмски писател

На денешен ден, 13 април 1906 година во Стар Дојран, роден е Антон Панов — истакнат македонски драмски писател. Татко му бил ситен трговец на риба, но и активен учесник во Револуционерната Организација, која по илинденското востание е подложена на репресии, а...
Библиотека Феткин Кавадарци го обележа меѓународниот ден на ромите

Библиотека Феткин Кавадарци го обележа меѓународниот ден на ромите

Денес Библиотека Феткин Кавадарци го обележа меѓународниот ден на ромите. По тој повод во соработка со СОЗШУ Ѓорче Петров беше одржан јавен час, на кој се истакнаа посебностите во животот и културата на ромите како етникум. Учениците роми преку дискусија ги искажаа...
Организиран настан за одбележување на меѓународниот ден на детската литература

Организиран настан за одбележување на меѓународниот ден на детската литература

По повод 2 Април, меѓународниот ден на детската литература, Библиотека Феткин Кавадарци и Сестринската библиотека Вук Караџиќ од Ковин Република Србија организираа настан за обележување на овој ден. Овој ден се празнува на роденденот на познатиот автор на детски...
21 Март-Светски ден на поезијата

21 Март-Светски ден на поезијата

Одлуката 21 Март да се прославува како Светски ден на поезијата била усвоена во Париз во 1999 година. Оттогаш, овој ден се прославува со книжевни собири низ целиот свет од страна на поетите кои испраќаат пораки во чест на стиховното творештво. Во таа чест ги...
СРЕЌЕН 8 МАРТ

СРЕЌЕН 8 МАРТ

Во пресрет на 8 Март, интернационалниот ден на жената, Библиотека Феткин организираше работилница за изработка на честитки и подароци во чест на овој празник. На работилницата учествуваа учениците од четврто одделение од ООУ Тошо Велков Пепето под менторство на...